Chamedora wytworna nazywana palmą koralową, to palma należąca do rodziny arekowatych. Jej ojczyzną są tropikalne lasy Meksyku i Gwatemali, ale bywa też uprawiana w wielu krajach świata jako roślina pokojowa.

Palma Chamedora

Chamedora jest nie tylko palmą, która wygląda elegancko, ale także łatwą roślinką w uprawie. Chamedora rośnie bardzo szybko dzięki temu cieszy oko każdego ogrodnika. Chamedora w naturalnym środowisku dorasta do ok. 3 m wysokości, jednak w uprawie doniczkowej osiąga ok. 1-1,5 m wysokości i wydaje 2-3 liście rocznie. Początkowo chamedora posiada krzaczasty, gęsty pokrój, który z czasem się zmienia, gdyż coraz bardziej rośnie w górę, tworząc ogołocony od dołu z liści smukły, sztywny, zielony pęd, zwieńczony na szczycie pióropuszem pierzastych, zielonych liści. Liście chamedory są duże, parzystopierzaste, przewieszające się na końcach. Chamedora może też kwitnąć, wydając drobne, zielono-żółte, kuliste kwiaty, zebrane w luźny, wiechowaty kwiatostan. Owoce wyglądają jak małe koraliki stąd nazwana potoczna palma koralowa. Pochodzenie chamedory to Meksyk i Gwatemalia. Chamedora uwielbia półcień i nie zaszkodzi jej suche powietrze. Świetnie rośnie w stanowisku pół cienistym nie narażonym na bezpośrednie promieniowanie promieni słonecznych. Dobrą temperaturą dla chamedory jest od 16 do 20 stopni Celsjusza. Chamedorę podlewamy wodą przegotowaną, lubi kiedy ją zraszamy. Zapobiega to również powstawaniu przędziorka oraz przemywamy liście chamedory wilgotna szmatką. Idealnym podłożem dla chamedory będzie żyzna, próchnicza gleba z dużą ilością torfu oraz zapewniająca bezproblemowy, swobodny odpływ ewentualnego nadmiaru wody warstwa drobnych kamyczków lub keramzytu na dnie. Chamedora również jest wyjątkową rośliną, która usuwa toksyny z powietrza. Nie jest bezpieczna dla zwierząt. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl